Zapalenie żołądka jest najczęściej efektem nieżytów, nadżerek, wrzodów żołądka. Towarzyszy mu nieprawidłowe wydzielanie kwasu żołądkowego, co prowadzi do pojawienia się dolegliwości jak zgaga, nudności, wymioty, bóle brzucha. Odpowiednia dieta potrafi złagodzić stany zapalne żołądka. Jak ją ułożyć?
Dieta na zapalenie żołądka od dietetyka
Swój program dietetyczny przy zapaleniu żołądka można przygotować samodzielnie, ale może go również ułożyć dietetyk online. Dietetyk zaproponuje indywidualnie dobrany program żywieniowy na każdy dzień na podstawie wzrostu i masy ciała, preferencji żywieniowych, prowadzonego trybu życia oraz stanu zdrowia swojego klienta.
Zapalenie żołądka – podstawowe zasady dietetyczne
Osoby z zapaleniem żołądka powinny pamiętać o tym, że ich dieta nie powinna powodować nadmiernego podrażnienia błony śluzowej żołądka oraz wydzielania zbyt dużej ilości kwasu żołądkowego, który powinien być też odpowiednio rozcieńczony.
Główne zasady diety przy zapaleniu żołądka:
– spożywaj często niewielkie posiłki – najlepiej 5-6 dziennie
– ostatni posiłek zjedz minimum 2 godziny przed snem
– gotuj jednodaniowe obiady
– stosuj produkty lekkostrawne
– spożywaj produkty z białej mąki, ogranicz produkty pełnoziarniste
– stosuj produkty zawierające śluzy, na przykład nasienie lnu, babki płesznik
– jedz chudy nabiał i mięsa
– unikaj produktów smażonych, grillowanych, wędzonych
– nie stosuj ostrych przypraw
– nie jedz zbyt gorących ani zbyt zimnych posiłków
– unikaj mocnej kawy i herbaty
– nie pij alkoholu
– dbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu
– dokładnie przeżuwaj pokarm przed połknięciem
Przykładowa dieta na zapalenie żołądka
Poniżej zaprezentowana jest przykładowa dieta przy zapaleniu żołądka:
Śniadanie:
Bułki kajzerki z twarożkiem z koperkiem. Słaba herbata lub kawa zbożowa.
Drugie śniadanie:
Banan i jabłko.
Obiad:
Ryba przyrządzona na parze, na przykład dorsz, puree ziemniaczane, marchewka z groszkiem.
Podwieczorek:
Twarożek ziarnisty z morelami lub brzoskwiniami.
Kolacja:
Gotowane jajka z pszennym chlebem, odrobiną masła oraz z sałatą. Herbata rumiankowa.